Det føles ut som om PS4 og Xbox One er kun 1 år gamle, og Switch ble lansert forrige måned. Problemet er at Switchen er mer enn et år gammel allerede, og vi har akkurat klokket inn et nytt år. Vi skal nå ta dere med på en reise igjennom fjoråret måned for måned, og dere burde ha telefonene deres klare fordi vi publiserer denne artikkelen kun via mobilformatet. Dere har telefoner, ikke sant?

Januar
Man startet året med et skikkelig pang, og fyrte løs med flere store begivenheter. Mad Catz som gikk konkurs året før ble kjøpt opp av tidligere ansatte og gjenoppstod med en liten ny portefølje. Yuji Naka ble også ansatt av Square Enix noe som virket både ganske rart og lovende da han er mest kjent for blåe pinnsvin (mer om Sonic senere).

Spill krydde det av denne måneden som satte en ganske høy standard for resten av året. Digimon Story: Cyber Sleuth – Hackers Memory, Celeste, Lost Sphere og Dragon Ball FighterZ bare for å nevne noen titler som prydet det nye året. Ja, også må vi ikke glemme en liten tittel, som egentlig bare er ment for kjellerhipstere, ved navn Monster Hunter World.

Februar
Det tok ikke like hardt av her da det var en drøss med relanseringer og re-skapelser av eldre spill. Shadow of the Colossus, SteamWorld Dig, Secret of Mana, Bayonetta 1 og 2, Age of Empires: Definitive Edition, De Blob 2 Remastered, Payday 2 og norske Owlboy bare for å nevne noen… jupp, det var så ille. Metal Gear Survive var noe av de nye vi fikk, men ikke til alles behag. Spillet krydde av så mange mikrotransaksjoner at man måtte betale for å lage seg en ny spillfil. Spillet gjorde det så dårlig at Konami valgte å ikke nevne ytelsen til spille under generalforsamlingen deres.

THQ Nordic kjøpte opp sin østeriske landsbroder Koch Media; som igjen eier Deep Silver. Det ser ut som vi får en ny spillgigant her i Europa, da de har 35 uannonserte prosjekter vi ikke vet om.

Mars
Her så vi en ny og litt mer standhaftig måned igjen da det kom til spill. Og når vi snakker om standhaftig så klarte Ubisoft å få Vivendi til å gi seg på et «fiendtlig» oppkjøp, og endte med at bl.a. Tencent kjøpte aksjene av Ubisoft fra Vivendi.

VR-tittelen Bravo Team fikk mye oppmerksomhet rundt lansering, og oppfølgeren til Vermintide 1 dukket opp omtrent fra ingensteds med Warhammer Vermintide 2 og fellestittelen til Studio Ghibli og Namco Bandai – Ni no Kuni II: Revenant Kingdom. Andre tittler var blant annet Kirby Star Allies, Q.U.B.E. 2, føkk Oscarens A Way Out, Rares Sea of Theives og Detective Pikachu (mer om dette senere).

April
Valve kjøpte opp Campo Santo, studioet bak Firewatch, og kommer med In the Valley og Gods i år. Utenom dette så stadfestet Nintendo at de er noen pappskaller som lansert Labo; Nintendo-papp. For de litt mer tradisjonelle spillerne der ute så kom Yakuza 6: the Song of Life, God of Boi—War og spillet absolutt alle kjøpte seg: Aqua Moto Racing Utopia til Wii U… nei, vi var ikke klar over dette vi heller.

Mai
Til tross for at Battle Royale har tatt verden med storm, så måtte Cliff Bleszinskis Boss Key Production storme ut av spillindustrien og legge opp etter sine to lansering: LawBreakers og Radical Heights. Cliffy B var veldig ærlig om at sistnevnte tittel kun var laget i hastverk for å kapitalisere på Battle Roayle i håp om å redde selskapet, men til ingen nytte dessverre. Han skal ha han gikk under med hodet hevet og strak rygg.

Noe som ikke var like hedert er temaet rundt Battlefield V-offentliggjøringen. Folk tok det ille opp at det var en kvinnelig soldat på coveret til EAs andreverdenskrigspill, og emneknaggen «Ikke mitt Battlefield» ble slengt omkring. Responsen fra EA var «Aksepter det eller la vær å kjøp det».

Til tross for hva som skjedde rundt 2K Games senere fjoråret, åpnet publisereren nytt studio og England. Polske People Can Fly, skaperne av god dose av Gears of War-spillene, åpnet også enda et studio i Polen.
Når det gjelder spill så fikk man utrolig mange re-lanseringer som alle andre måneder det året, men nye titler som norske Conan Exiles, trøste-tittelen Bloodstained: Curse of the Moon og Sonys Detroid: Become Human prydet denne noe treigere måneden.

Juni
Microsoft begynte for alvor å hype opp neste generasjon ved å kjøpe opp nye utviklere som Undead Labs(State of Decay), Playgrounds Games(Forza Horizon), Compulsion Games(Contrast og We Happy Few) og Ninja Theory som neppe trenger en introduksjon.

Åja, også var det jo E3. Mye å nevne derifra, men det man husker best er at Smash-fansen ble veldig «skuffet» over at Waluigi ikke ble inkludert i Super Smash Bros. Ultimate. Alt i alt virket det stort sett som om Microsoft hadde mest kontroll og mest å vise på fjorårets messe.

Skal også nevne at Warhammer Age of Sigmar gikk igjennom en forvandling med deres nye Soul Wars-utvidelse. Ja, brettspill kan få slik de og. Men om vi skal snakke kun om dataspill så kom det totalt 14 Warhammer-dataspill dette året, og flere av dem var faktisk veldig gode.

Juli
En rolig måned med et kneppe gode spill; som Octopath Traveler og Sonic Mania Plus. Utenom dette så kjøpe EA opp Industrial Toys som er et mobilspillselskap. Vi kommer oss bare videre

August
Her skjedde det noe som aldri burde ha skjedd. I Florida under en Madden NFL 19-turnering gikk en av de tapende deltagerne berserk; skøyt og drepte, samt skadde 10 andre mennesker på arrangementet. La oss denne nyttårsaften gi de utsatte for denne tragedien en varm tanke.

Gamescom ble holdt som vanlig og kvelden før annonserte nVidia deres RTX-kort som lovde å revolusjonere spillgrafikk slik vi kjente det. Spill som kom ut denne måneden var blant annet WarioWare Gold til 3DS, Monster Hunter World til PC og Monster Hunter Generations Ultimate til Switch. Sega gikk også ganske hardt til verks med Shenmue 1 og 2 i tillegg til noen Yakuza-spill til forskjellige plattformer.

September
Ah, 2K Games. I kjølvannet av at Belgia hadde erklært Loot-bokser for gambling (virket det faktisk er), ønsket 2K at fansen av NBA 2K skulle be myndighetene om tillate dem å fortsette med denne kontroversielle inntektsgenereringen fordi… fansen ønsket dette selv i følge 2K.

Capcom Vancouver måtte dessverre ta kvelden, men det som virkelig tok overskriftene var at TellTale hadde gått konkurs og måtte si opp 90% av de ansatte for å kunne ha råd til å fullføre deres siste prosjekter. Skybound Games, med skaperen av The Walking Dead Robert Kirkman i spissen, annonserte senere at de skulle hjelpe med å få fullført The Walking Dead-serien til TellTale.

En av høstens storfavoritter, Marvel’s Spider-Man, ble lansert sammen med Shadow of the Tomb Raider, Valkyria Chonicles 4, FIFA 19 og den frittstående tittelen Xenoblade Chronicles 2: Torna – the Golden Country.

Oktober
Playstation 4 hadde en ganske sterk måned med eksklusivene Astro Bot Rescue Mission, Fist of the North Star: Lost Paradise og re-lanseringen Castlevania Requiem. Siden oktober er en ganske «skummel» måned fikk vi et gjensyn med Luigi’s Mansion fra GameCube på 3DS. Assassin’s Creed Odyssey og Call of Duty dominerte nok denne måneden for mange, men for Switch-eiere var det nok Super Mario Party som stod øverst på menyen; så sant du ikke skulle ha joycon-utgaven av spillet som kom ut i slutten av november av en bisarr grunn. Microsoft slapp ut Forza Horizon 4 som var en braksuksess for dem, noe som er godt da de ikke har kommet med spesielt mye annet i løpet av fjoråret.

November
O’boy… hvordan skal man summere opp denne måneden?

Vi fikk en trailer av en Pikachu absolutt ingen ba om i denne kommende Detektiv Pikachu-filmen med Ryan Reynolds som Pikachu. Videre så fikk Diablo-fansen et lite sjokk under Blizzcon; hvor Blizzard annonserte Diablo Immortal – et mobil Diablo. Saken ble ikke bedre da man fant ut at spillet trolig bare var en kopi av NetEases Crusader of Light. Fansen begynt å bue og kom med kommentarer som «Er dette en utenfor sesong aprilsnarr?», og svaret de fikk var «Dere har telefoner, ikke sant?». Resultatet ble at annonseringstraileren til Immortal ble en av YouTubes mest ikke-likte videoer noensinne.

Men for de som trodde dette skulle bli årets største flause tok skammelig feil. Bethesda slapp nemlig ut Fallout 76 som skulle vise seg å få en drøss med problemer. Først og fremst så klaget folk på at spillet var altfor likt Fallout 4 med flerspillerdel bare slengt oppå. Deretter var spillet så full av feil at noen ble sittende helt fast, og så fikk spillet en 56GB oppdatering som gjorde alt uspillelig for noen PC-spillere. Spillet gikk på 20-40% salg innen en uke var gått pga dårlig salg.

I tillegg så ble folk lurt av reklamematerialet til samlerutgaven til spillet hvor man ble lovet en solid fin veske, men fikk noe som lignet en nylonsøppelpose i steden for. Da folk klaget på dette fikk de i første omgang kun 500 atoms(5 dollar med spillvaluta, og nissekostymer koster 20) som erstatning, men da dette ikke var godt nok og media skapte nok styr ut av dette, så lovde Bethesda at alle som henvendte seg til nettsiden deres skulle få en ny sekk i erstatning… problemet var at all personinformasjon ble helt tilfeldigvis ble lekket om man henvendte seg på nettsiden deres i den perioden. Det er trolig en del man har glemt å nevne her, men vi ville aldri ha blitt ferdig om vi skulle fortsette fordi… vel, det stopper aldri.

En siste ting som må nevnes er at Prima Games annonserte at de legges ned til neste år, og at de ikke kommer til å lage flere spillguider mer. Det er overraskende at de holdt det gående så lenge, men det gjør det ikke mindre trist å se dem gå vekk. Man hadde aldri samlet så mye som en gjorde i Legend of Zelda-spillene hadde det ikke vært for guidebøkene deres. Det er synd at så mye blir eksklusivt digitalt i spillverdenen, men slik er nå utviklingen engang bare.

Ja, det kom jo spill i november og som ikke var Fallout 76 utrolig nok. Let’s Go Pikachu/Eevee og Spyro Reignited Trilogy toppet mange slagskart og slo spill som Battlefield V og Fallout 76 «utrolig» nok. Man må jo nesten også nevne at man fikk Ark: Survival Evolved på Switch med Nintendo 64-grafikk. Også kom vestens første Taiko-spill på 14 år; Taiko no Tatsujin: Drum ‘n’ Fun!

Desember
Vel, Smash kom. Godt nytt år!

Men seriøst så var Smash et av de større holdepunktene denne måneden. Sonic-filmen fikk en skrekkelig plakat hvor Sonic har biff-bein og ser ut som en fotballmaskot med en maske på hodet. Paramount har faktisk gjort noe positivt ut av kritikk den fikk og lar seg gjøre narr av på deres egen twitterbruker som står i respekten.

Noe som ikke står like mye til respekten var Soulja Boy sin egenutnevnte introduksjon som konsollprodusent. Den amerikanske rapperen tok emulatorbokser-oppføringer fra Kina og «dropshippet» dem igjennom sin egen nettside. Dette i seg selv er ikke så ulovlig, men når de er fylt med Nintendo, Capcom, Sony, Sega og SNK ROM-filer så blir det en helt annen sak. Det virker som ingen til få faktisk fikk konsollene sine, og Soulja Boy selv drev med homofobiske og andre nedverdigende tweets ovenfor de som kritiserte han. Her om dagen ble han «overraskende» nok nødt til å dra ned alle konsollene sine fra hjemmesiden sin.

Tilslutt
Fra oss i Secret Chest kom vi kanskje ikke med så mye innhold på YouTube som folk ønsket seg, men vi legger i det minste sjelen inn i det vi lager. Julekalenderen var tilstede i år og, men det er Julaften the Movie folk burde sjekke ut om de enda er i julehumør denne nyttårsaften. Vi har allerede begynt på våres 2018s topp spilliste som kommer om ikke altfor lenge – så se fram til den!

2019 har mye i vente som Kingdom Hearts 3, Yoshi Crafted World, Fire Emblem: Three Houses, Shenmue 3 og Pokémon for å nevne noe! For de av dere som orket å lese dere helt ned hit, så vil vi alle bare ønske dere et nytt år! Om det skal være godt eller ei får dere avgjøre selv.

Hva har vært deres høyepunkt dette spillåret?


Kommentarer

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *