Mario Party – serien har mildt sagt holdt på en god stund, og gjennom årene har serien opplevd flere forandringer. De største har nok vært i løpet de siste årene fordi konsollene har prøvd å bli revolusjonerende. Likevel er det to spill i serien som på utsiden ser ganske like ut når en ser coveret. De var begge til Gamecube og det som gjør dem verdt å merke seg er at de begge kom med litt ekstra utstyr som vi ikke har sett mye til i senere installasjoner. Det er da selvfølgelig snakk om Mario Party 6 og Mario Party 7.
Begge disse kom med en mikrofon og åpnet for mange nye muligheter både for Mario og vennene hans og Nintendo når det gjelder fremgangsmåter for å ødelegge vennskap. Dette var også de siste spillene i serien som lot deg sitte å spille uten at du måtte bevege mer enn tomlene. Men på tross av sine mange likheter (sammenlignet med andre Mario Party-spill) så er det også mange ulikheter. De siste dagene er derfor blitt produktivt brukt for å finne svaret på spørsmålet, hvilket Mic-Mario Party var det beste, 6 eller 7?
Spillenes brett
En kan uten tvil si at en av de viktigste tingene for et Mario Party er brettene en spiller på i Party Mode. Det er tross alt hoved-moduset i spillet, det er der konkurransen gjelder mest når en spiller mot venner og seieren er mest tilfredsstillende. Det er også her at Mario Party 6 og 7 skiller seg veldig fra hverandre. Begge kommer med 6 brett hver hvor 5 av dem er spillbare fra starten mens det siste må låses opp på en eller annen måte. For både grafikk og detaljer er spillene veldig like på disse områdene. Det som skiller dem så er reglene på hvert av de ulike brettene siden begge spillene har sin egen lille gimmick som gjelder på alle banene. I 6 skifter en etter hver tredje tur mellom dag og natt og dette kommer med ulike følger for hvert av brettene. I 7-ern fylles det opp etter hver tur et Bowser-meter som etter fem turer når toppen. Da kommer Bowser fram og gjør noe forferdelig for spillerne. I tillegg er nesten alle brettene inspirert av et av fem land fra den virkelige verden.
Mario Party 6 tilbyr 2 brett med standard Mario Party regler. Stjerna havner et tilfeldig sted og førstemann dit med 20 mynter får den. Banene Towering Treetop og E.Gadd’s Garage er ypperlige for å introdusere spillere til serien, og kommer ikke med de store endringene i dag og natt. Mario Party 7 tilbyr to baner med standard regler. Den ene er Grand Canal. Denne banen har hentet sitt utseende fra Italia. Den andre må låses opp og kalles Bowser’s Enchanted Inferno. Banen har et vulkan tema og anbefaler ikke at en holder seg for lenge på samme sted. Brettet er nemlig bygd opp av ulike øyer som kan synke om en går på feil sted.
Snowflake Lake fra 6-ern og Pyramid Park inspirert av Egypt fra 7-ern er de banene med nesten identiske regler. Alle spillere får utdelt 5 stjerner og spillet går ut på å kjøpe rideturer hos Chain Chomp for å stjele stjerner. Det er verdt å nevne at på grunn av en OP Chain Chomp i 7-ern ble det dessverre slik at kun halve brettet ble utnyttet hvilket er noe synd, da dette ikke var tilfelle i 6-ern.
Mye felles men med merkbare forskjeller er Castaway Bay fra 6-ern og Pagoda Peak inspirert av Kina fra 7-ern. En skynder seg til et bestemt sted hvor stjerna befinner seg og sendes så tilbake til start. Forskjellen er at i 6-ern kjøper en stjerna fra Donkey Kong og når dette er gjort overtar Bowser plassen. Møter en på ham kan en i verste fall miste en stjerne. I 7-ern er straffen for å komme som nummer 2 mindre, siden det ikke skjer mer enn at prisen på stjerna øker.
Mario Party 6 kommer med to særegne brett. Den ene banen er Faire Square og her lønner det seg å være god i minispill. På brettet er alltid stedet for å kjøpe stjerner det samme, men en kan kjøpe opp til 5 av gangen og prisen endres mellom dag og natt. Den andre banen er Clockwork Castle hvor en om dagen jakter på Donkey Kong for å kjøpe stjerner, mens om natten må flykte fra Bowser for at han ikke skal ta dem. Begge banene er veldig gode til å utnytte dag-natt gimmicken men sistnevnte er trolig den beste siden den konstant holder spilleren på tå.
Mario Party 7 sine særegne baner er Windmillville med Nederland motiv og Neon Heights med USA motiv. I førstenevnte løper en rundt på brettet og investerer i vindmøller for å gjøre krav på stjerner. Stjerner kan stjeles ved at en investerer mer i en vindmølle en noen annen har investert tidligere. Sistenevnte er ikke å anbefale om du føler deg uheldig. Banen plasserer tre kister på brettet og en inneholder en stjerne. De andre har mynter eller en bombe som sender spilleren tilbake til start. Her gjelder uttrykket «lykken er bedre enn forstanden».
Minispillene
Hva hadde vel Mario Party vært uten sine kjære minispill? Mye kjedeligere er svaret. Disse spilene kan være avgjørende for om en har råd til noe eller ei, de kan gjøre en god ledelse bedre og de kan være harmløs moro. Eneste som er sikkert er at de er hva som gjorde Mario Party til en fest, og de er hva som skiller Mario Party fra andre brettspill. Spesielt gjelder dette alle mot alle spillene siden det i Party Mode gjerne er de en opplever mest av. Derfor er det utrolig synd at utvalget i 7-ern er så lite på dette området. 13 minispill gjør at en altfor fort opplever alle spillene. De 23 som 6-ern tilbyr kunne gjerne vært fler, men det er nok til at en går et party uten å oppleve samme flere ganger. Når det kommer til 2 vs. 2, 1 vs. 3, dueller og battle er tallet ganske likt, men 6 har en ørliten ledelse i de fleste tilfellene. Men så gjør Mario Party 7 det som intet annet Mario Party har gjort. Spillet har nemlig minispill for 8-spillere. Om du trodde at 5-spiller Bowser Party fra Mario Party 10 var det som åpnet for flest spillere så tok du feil. Mario Party 7 la nemlig opp til at to spillere kunne dele en kontroll og dermed få flere med på moroa.
Karakterer
Spillene har et veldig likt utvalg av karakterer. I Mario Party 6 har en Mario, Luigi, Peach, Daisy, Yoshi, Wario, Waluigi, Toad, Boo, Mini Bowser og Toadette. Mario Party 7 har samme utvalg med unntak av Mini Bowser som er erstattet av Birdo og Dry Bones.
Og når en snakker om karakterer er det en ting 7-ern godt kunne arvet fra 6-ern. Når en spilte tag-party ville kombinasjonen av karakterene en valgte gi et unikt team-navn. Dette ble dessverre ikke med til Mario Party 7 hvor lagene får samme navn uavhengig av kombinasjonen.
Storyen, designet og annet
Husk at dette er Mario Party så ikke forvent en historie a la en JRPG her. Mario Party 6 handler om at månen og sola havner i en krangel og Mario og co må samle stjerner for å ende krangelen. I Mario Party 7 inviterer Toadsworth Mario og co på et feriecruise, men Bowser bestemmer seg for å kræsje festen og lage kaos. Historiene er ikke viktigere enn at de forklarer dag-natt mekanismen, Bowsers innblanding og de forklarer meny-designet.
Det er vanskelig å nekte for at Mario Party 6 har det mest utformede designet. Særlig når en kan ta i bruk mikrofonen og aktivere små easter-eggs. Mener du motsatt så vær så god, men etter egen mening er et landskap bedre enn en oppslagstavle.
Mario Party 7 fikk kanskje ikke det mest spennende designet på menyen, men dette gjør det opp for på andre områder. Det har nemlig flere steder et noe uventet språk som lett kan skape humor. Et av de beste eksemplene er når Bowser hjelper spilleren som ligger bakerst. Etter at spilleren har valgt hva som vil skje begynner Bowser å kjefte på spilleren og krever at de gjør det bedre. Men jeg anbefaler at dere ser det selv framfor å høre det ordrett fra meg slik at humoren ikke forsvinner.
For å få mest ut av spillene kreves en mikrofon, men den er veldig god til å skape frustrasjon siden den ikke alltid reagerer riktig. Kun Mario Party 6 har et eget modus for den, men 7-ern er flinkere til å bruke den i Party mode. I begge spillene kan en skru den av og dette er å anbefale siden den ikke er mye å skryte av. Begge kunne klart seg bra uten.
Konklusjon
Både Mario Party 6 og 7 har mye å by på, men til spørsmålet om hvilket som er best blir svaret det Mario Party 6. Dette er fordi det er finere å se på, det har flere minispill i de kategoriene en opplever mest som gir mer variasjon. For vær realistisk, hvor ofte får en 7 andre venner til å spille Mario Party? I tillegg gjør dag-natt mekanismen mer for spillet og brettene, enn Bowsers oppmøte i 7-ern.
Er du enig i konklusjonen?
Og kunne du tenkt deg å se noen andre spill bli satt opp mot hverandre på en lignende måte i fremtiden?
Legg igjen en kommentar